Toimintakertomus

TOIMINTAKERTOMUS 2019
14.1.2020

SÄYNÄTSALON RIENTO RY, TOIMINTAKERTOMUS 2019

 

  1. Yleistä

Vuonna 2013 Riento (SäyRi) päätti keskittyä junioritoimintaan ja toisaalta aikuisten kuntourheiluun. Valittua linjaa on jatkettu ja syvennetty edelleen vuonna 2019. Tämän linjauksen mukaan toiminta on jatkunut monipuolisena ja jopa uusia toimintamuotoja on aloitettu. Lentopallossa käynnistetty junioritoiminta ja toiminta on jo vakiintunut. Uutena lajina Riennossa käynnistettiin petankki kesällä 2016. Suunnitelmissa on ollut myös aloittaa avantouinti, mutta sen aloittaminen on viivästynyt. Johtuneeko viivästyneistä talvista.

Kuluneena vuonna pääseura pystyi tukemaan edelleen juniorijaostojen (koripallo, jalkapallo, lentopallo ja yleisurheilu) toimintaa. Junioritoiminnan tukijoita saatiin seuratasolla kiitettävästi, erityisesti Pauli Korhonen on hankkinut aktiivisesti tukijoita. Tuen jakoperiaatteissa otettiin huomioon toiminnan laajuuden lisäksi myös toiminnan peruskustannustaso.

Riento on vastannut Neste Rallin liikenteenohjauksesta jo vuosikausia. Vuonna 2019 resurssien tarve oli ennätysmäinen, mutta seuran aktiivit hoitivat homman saaden järjestäjiltä suuret kiitokset. Liikenteenohjaukseen osallistui yhteensä noin 80 seuran talkoolaista.

Seuran talous kokonaisuudessaan on vakaalla pohjalla.

Vuosikokouksessa 25.3.2019 valittiin johtokunta: Vesa Kupari (pj), Kirsi Vähäjylkkä (vpj), Eila Telin (siht.), Minna Rintalahti (taloudenhoitaja), Anne Kaltiala, Pauli Korhonen, Tiina Räsänen, Jouni Takkinen, Saana Viikman-Helin ja Salla Mättö.

  1. Koripallo

Keväällä 2019 SäyRin juniorikoripallossa olivat mukana mikro- mini- ja U14- tytöt, sekä mini- U14- ja U16-pojat. Joukkueet pelasivat Koripalloliiton Keskisen alueen sarjoissa ja osallistuivat sarjapelien lisäksi erilaisiin turnauksiin. Harrastekoripalloporukat ”Huru-ukot” ja ”Huru-akat” kokoontuivat myös kerran viikossa.

U16 pojat voittivat Keskisen alueen mestaruuden. Heillä oli aluesarjajoukkueen lisäksi yhdistelmäjoukkue Huima-Riento, joka pelasi SM-sarjaa, sijoittuen siellä seitsemänneksi.U14 ikäiset tytöt ja pojat saivat pronssia aluesarjoissaan ja minitytöt voittivat II divisioonan.

SäyRin U14-pojat Pekka Pennanen, Elias Särkkä, Joni Pirttimäki ja Elias Levomäki pelasivat myös HoNsU:n SM-sarjajoukkueessa ja voittivat upeasti Suomen mestaruuden Lohjan Kisakalliossa järjestetyissä finaaleissa. SäyRin valmentaja Antti Pennanen toimi joukkueen apuvalmentajana.

SäyRi oli vuonna 2019 edelleen mukana JBA:n (Jyväskylä Basketball Academy) organisoimassa Lauri Markkasen koriskoulutoiminnassa järjestäen isojen ja pienten koriskoulut Säynätsalossa kerran viikossa. JBA keräsi yli 400 lasta Jyväskylässä, Muuramessa, Laukaassa ja Äänekoskella ilmaisen harrastuksen pariin. Koriskoulujen kevätturnaus järjestettiin Lauri Markkasen turnauksen yhteydessä Hipposhallissa ja syksyllä koriskoululaiset pääsivät pelaamaan turnauspelejä Killerin Buugissa.

Loppukeväästä järjestettiin keskisen aluehallituksen toimesta Lehtisaaren Kuntotalolla alueleiripäivä mini- ja U14-ikäisille tytöille ja pojille. Mukana oli useita SäyRin pelaajia saamassa uusia harjoitusvinkkejä JBA-valmentajilta Juuso Sainiolta ja Mikko Tupamäeltä.

SäyRin koripallokauden päättäjäiset pidettiin toukokuun alussa Kuntotalolla, missä muisteltiin mennyttä kautta ja palkittiin kaudella 2018-2019 onnistuneita pelaajia. Kari Virtasen muistopalkinto annettiin U16-poikien Eemeli Yalaholle ja hänet palkittiin myös ikäistensä Keskisen alueen parhaana pelaajana. Yalaho valittiin myös U15 poikien maajoukkueeseen ja hän on pelannut maajoukkuepelejä esim. Baltiassa. U16-poikien Markus Muilulle luovutettiin päättäjäisissä pokaali muistoksi SM-sarjan levypallorankingin voitosta.

Toukokuussa järjestettiin myös ensimmäistä kertaa Lauri Markkanen Tournament Jyväskylässä. SäyRin joukkueet olivat mukana JBA-vetoisen turnauksen järjestelyissä, sekä osallistuivat peleihin. SäyRin 07-08 pojat voittivat turnauksen ja 05-06 syntyneet saivat sarjassaan hopeaa.

SäyRin U14- ja U16-ikäisiä poikia osallistui Koripalloliiton järjestämille Susi All Stars leireille Lohjan Kisakalliossa ja seura oli mukana tukemassa heitä. Leirien tarkoituksena on kartoittaa potentiaalisia pelaajia, jotka saattavat edetä maajoukkueeseen saakka.

Uusi kausi alkoi elokuussa. Syksyn joukkueet olivat mikro-, mini- U14- ja U16-tytöt, sekä supermikro-, U14- ja U19-pojat. Yhteistyö alueen muiden seurojen kanssa mahdollisti näinkin monen joukkueen syntymisen ja pelaamisen eri sarjatasoilla.

Mikrotyttöjen joukkueeseen tuli pelaajia SäyRistä ja Muuramen Urheilijoista ja harjoitukset pidettiin puoliksi Säynätsalossa ja Muuramessa. Pelaaminen tapahtui SäyRin nimellä aluesarjassa.

U14-tyttöihin perustettiin syksyllä kaksi joukkuetta. Toinen joukkue pelasi syksyllä aluesarjaa SäyRinä II divisioonassa ja toinen JEBA- (SäyRi) nimellä I divisioonassa karsien kevään SM-sarjaan. JEBAssa pelasi rinnakkaislisenssillä myös HoNsUn tyttöjä ja valmennukseen osallistuivat SäyRin Tanja Liiaksen lisäksi JBA:n Juuso Sainio ja HoNsUn Pasi Jakonen. Joukkueen harjoituksia pidettiin Kuntotalolla, Kypärämäessä ja Gradialla. Tyttöjen kehittyminen syyskaudella oli silminnähtävää ja voittamalla I divisioonan kirkkaasti, he varmistivat paikkansa kevään U14 SM-sarjassa.

Myös U16-tytöillä oli yhdistelmäjoukkue HoNsUn kanssa. Aluesarjaa pelattiin SäyRinä ja valtakunnan I-divisioonaa HoNsUna. Valmentajana toimi HoNsUn Ensio Helimäki ja joukkueenjohtajana SäyRin Inka Weijo.

Erityinen ilonaihe syksyllä oli supermikropoikajoukkueen syntyminen. Muutaman vuoden tauon jälkeen saatiin uusi pienten poikien joukkue kasaan, mikä antaa toivoa poikakoriksen jatkumisesta SäyRissä tulevinakin vuosina. Supermikrot on hyvä siirtymävaihe koriskoulusta isompien joukkueisiin.

Ilahduttavaa oli myös se, että syksyllä 2019 saatiin koottua U19-poikien harrastejoukkue, joka osallistui Keski-Suomen Korisliigaan. Joukkueeseen palasi mm jo kerran lopettaneita SäyRin junioreita, joilla oli vielä halu harrastaa, sekä muutamia poikia, joilla ei ollut aiempaa koripallotaustaa ollenkaan. On tärkeää, että pystytään järjestämään myös harraste- ja kuntoilutoimintaa.

Joukkuekuvaukset järjestettiin lokakuussa.

Salla Mättö jatkoi koripallojaoston puheenjohtajana ja Keskisen alueen hallituksessa varajäsenenään Juho Kalliolinna.

  1. Jalkapallo

Säynätsalon Riento (SäyRi) uurasti jalkapallon parissa vuonna 2019 edelleen puhtaasti juniorijoukkueiden voimin. Yhteensä noin 100 tytön ja pojan joukolla osallistuttiin Palloliiton Keski-Suomen piirin pienkenttä- ja kilpasarjoihin sekä futsalsarjoihin, kolmella poikajoukkueella ja kolmella tyttöjen joukkueella. Lisäksi pallokoulu liikutti paria kymmentä pienintä futaajaa sekä 07 tyttöjen joukkue osallistui Jypkin kortteliliigaan.

07 tyttöjen joukkue osallistui minisoccer-turnaukseen sekä Kangasalan sanomat -turnaukseen. Pelaajayhteistyötä tehtiin MuurY:n, Jypk:in sekä JJK:n kanssa.

Poikajoukkueet osallistuivat kauden aikana lukuisiin turnauksiin, Jyväskylä Cupissa Huhtasuolla kirmattiin kerralla usean joukkueen voimin. Poikien 07 jatkoi kesäkautta hallissa osallistuen JJK-Junioreiden talvisarjaan. Samainen 07 poikien joukkue osallistui myös Futsal-kilpasarjaan.

Vuoden juniorijalkapalloilijaksi valittiin Eljas Soanvaara.

Jalkapallojaosto mahdollisti kaikille joukkueille kaksi valinnaista turnausta kaudessa.

Joukkueiden harjoitukset, piirin kotipelien pelipäivät pidettiin kaikki Säynätsalon urheilukentän tekonurmella. Kentän käyttö vakituisilla harjoitusvuoroilla on edelleen merkittävä seikka juniorijalkapalloilun toiminnan järjestämisessä ja lajin vetovoimaa ajatellen.

Valmennuksesta vastasivat tuttujen toimijoiden lisäksi monet SäyRin vanhempien ikäluokkien piirin koulutukset käyneet juniorit, joille maksettiin pieni korvaus valmennus- ja pelitapahtumista

  1. Yleisurheilu

Säynätsalon Riento järjesti kesällä 2019 perinteisiä maanantai-kisoja kesäkuun alusta koulujen alkuun saakka. Kisoja vetivät Elli ja Veera Hyvärinen, Annika ja Inka Kupari sekä Pietari ja Jooseppi Vähäjylkkä. Säyrin avoimet yleisurheilukilpailut järjestettiin kauden päätteeksi elokuussa ja kisoissa urheili n. 90 innokasta lasta.

Vuoden 2019 Riennon yleisurheilijaksi valittiin Veera Azua-Saikkonen.

  1. Lentopallo

Säynätsalon Riennon Lentopallon kausi on ollut toiminnan täyteinen sekä lasten että aikuisten osalta.

F-juniorit ovat harjoitelleet keväällä kaksi kertaa viikossa Säynätsalon päiväkotikoululla ja syksyllä harjoitukset siirtyivät Lehtisaaren kuntotalolle ja Muuratsalon koululle. F-juniorit osallistuivat Lentopalloliiton toimintapäiville keväällä 2019. Syksyllä F-juniorit ovat osallistuneet omaan sarjaan joka on hyvin samankaltainen kuin Toimintapäivät olivat. Ensimmäisessä turnauksessa pelattiin kolme peliä ja yksi peli tuomaroitiin. Päivä oli liian raskas pienille pelaajille, jonka vuoksi päätimme yhdessä Keskisen-Suomen valmentajien kanssa siirtyä takaisin kahden pelin ja yhden tuomaroinnin turnauksiin.

F-junioreiden valmentaja Saana Viikman-Helin kävi pitämässä lentopallotunnin 1.-3. luokkalaisille Säynätsalon päiväkotikoululla ja 4.-6. luokkalaisille Lehtisaaren koululla Lentopalloviikon aikana syksyllä 2019.

Vuonna 2019 aikuiset ovat pelanneet sekavuorolla kerran viikossa Lehtisaaren Kuntotalolla ja osallistujia on mukavasti. Kaiken kaikkiaan osallistujia n.15 ja pelit saadaan käyntiin hyvin joka sunnuntai naisten avustuksella.

Kaudella 2018-2019 Säyrin Naislentopalloilijoijat lähtivät harrastesarjaan kahden joukkueen voimin, Aallot ja Tykit, koska naispelaajia on  riittävästi kahteen joukkueeseen ja samalla saadaan jokaiselle enemmän peliaikaa. Naiset harjoittelivat keväällä ja syksyllä kaksi kertaa viikossa Kuntotalolla. Aallot kävivät pokkaamassa kaulaan hopeamitalin Saarijärvelläkeväällä 2019 järjestetyssä lopputurnauksessa. Syksyllä 2019 kausi aloitettiin yhdellä joukkueella. Syksyn pelit ovat sujuneet hyvin ja sarjan kärkipaikasta käydään kovaa taistelua Muuramen kanssa.

Veteraanit pelailevat perjantaisin ja osallistujia n. 10-15

  1. Kuntoliikunta

Kevätkaudella liikuimme kahdesti viikossa laviksella ja kuntosalilla järjestettävällä ohjatulla kiertoharjoittelulla sekä järjestimme shindon peruskurssin Elele:n kanssa. Yritys on yksityinen Säynätsalolainen hyvinvointipalveluja järjestävä taho. Kesällä nyt ei kuitenkaan ollut mitään liikuntaa ohjattuna. Syksy jatkui samoilla toiminnoilla kuin kevät. Liikutimme n. 80 naista ja miestä.

Säynätsalon Sypreenat, Riennon tanssiryhmä osallistui veteraanien valtakunnalliseen kulttuurikatselmukseen 16-17.11.2019 Turun konservatoriolla. Ryhmä esiintyi kantri-ja rivitanssilla sekä ryhmätanssilla. Tapahtuma oli yksi TUL:n 100-vuotistapahtumista.
Ryhmässä esiintyivät ohjaajat Kaija Wiren ja Raija Liimatainen ja osallistujina Anita Salonen, Tarja Partanen, Margit ja Maire Seppänen, Ritva Salpakoski ja Mirja Huovinen.
Esityksistä saatiin palautteena mm. se, että ryhmällä oli hyvin harjoitellut ohjelmat ja sopivat asut.

  1. Petankki

Riennon neljäs petankkitoimintavuosi oli taas edellisvuotta vilkkaampi. Jo ennen kesäpelikauden alkua osa harrastajista kävi keskiviikkoisin Valorinteen työväentalolla pelaamassa sisäpetankkia Keljon Viestin Veteraanien kanssa.

Helmikuun 23. päivänä Mika Nurmi, Suvi Nurmi ja Jarkko Mänttäri osallistuivat joukkueena Iittalassa Kalvolan Iskun järjestämään TUL-hallipetankkikisaan tuloksena C-cupin voitto.

Maaliskuun 10. päivänä Valorinteellä järjestetyissä TUL:n Keski-Suomen piirin sisäpetankin mestaruuskilpailuissa Riennon joukkue Teuvo Laitinen, Voitto Kolehmainen ja Reijo Kokkonen voitti mestaruuden.

Varsinainen petankkikausi päästiin aloittamaan Muuratsalon toimintapuiston kentällä 4. huhtikuuta. Peli-illat jatkuivat koko kesän ajan torstaisin säästä riippumatta 23. lokakuuta asti. Innokkaimmat harrastajat kävivät kentällä muulloinkin. Kesän peli-illoissa kävi yhteensä noin 40 eri pelaajaa. Useimpina iltoina pelaajien määrä vaihteli kahdeksan ja kahdentoista välillä. Muutama pelaaja kävi lisäksi Keljon Valorinteen kentällä keskiviikkoisin kisailemassa Viestin Veteraanien kanssa.

Ensimmäisen kerran Riennon joukkue Teuvo Laitinen, Voitto Kolehmainen ja Reijo Kokkonen oli hakemassa pelikokemusta myös TUL:n veteraanien mestaruusturnauksesta 13. kesäkuuta Espoosta.

Jyväskylän mestaruuskilpailuihin 13. heinäkuuta Yrttisuolla osallistuivat Ilkka Pernu, Mika Nurmi ja Jarkko Mänttäri.

Säynätsalopäivät avattiin petankki-illalla Muuratsalon toimintapuiston kentällä 8. elokuuta. Kuulapeliä oli kokeilemassa noin 30 lajista kiinnostunutta. Pelien jälkeen ohjelmassa oli jaoston järjestämä irkkumuusikin ilta Table en Boississa. West´n Doh -yhtye (Maija Mänttäri-van der Kuip, Dick van der Kuip ja Jari Kalavainen) esiintyi ilman palkkiota ja illan aikana kerättiin kolehti Riennon junioriurheilun hyväksi.

Kuokkalan Yrttisuolla 25. elokuuta järjestettyyn Savo Cupin osakilpailuun osallistuivat Tuula ja Reijo Kokkonen, Suvi ja Mika Nurmi, Teuvo Laitinen ja Voitto Kolehmainen sekä Ilkka Pernu ja Jarkko Mänttäri.

Kauden suurin ponnistus oli 1. syyskuuta Muuratsalon toimintapuistossa järjestetty Bois Cup –turnaus, johon osallistui 11 joukkuetta. Kilpailun johtajana toimi Jarkko Mänttäri. Kiertopalkinnon sai vuodeksi haltuunsa pari Suvi ja Mika Nurmi, joka loppuottelussa voitti toisen avioparin Tuula ja Reijo Kokkosen. Palkinnot kilpailuun lahjoitti kahvila-ravintola Table en Bois/yrittäjä Jaana Hankonen. Kahvila toimi koko kauden ajan petankistien tukikohtana ja välinevarastona.

Kauden päättäjäisiä vietettiin 7. marraskuuta Table en Bois -kahvilassa. Uutterana uutena pelaajana palkittiin Hannu Karhusaari.

Teuvo Laitinen osallistui 11. joulukuuta Valorinteen salissa järjestettyyn Viestin Veteraanien kinkkupetankkikisaan ja nappasi voiton yhdessä Viestin Mikko Niemen parina.

Toimintavuoden päätteeksi 14. joulukuuta Keljon Viestin ja SäyRin yhteinen joukkue Ilkka Pernu sekä Jarkko Mänttäri ja Keijo Mänttäri osallistui Kouvolassa TUL:n hallimestaruuskilpailuihin karsiutuen niukasti ulos loppukierroksilta.

Toimintavuoden aikana ryhdyttiin selvittämään mahdollisuuksia saada Säynätsalosta sisäharjoittelupaikka, joka mahdollistaisi lajin harjoittelun ympärivuotisesti.

Riennon petankkijaosto: Mika Nurmi, Suvi Nurmi ja Teuvo Laitinen.

  1. Tennis

Tennistoiminta jatkui normaaliin tapaan edellisvuoden pohjalta. Kausi alkoi yhteisillä kevättalkoilla toukokuussa. Kenttä oli hyvässä kunnossa heti talkoiden jälkeen, jo edellisvuoden massoitukset olivat hyvä pohja kentän pelikuntoon saamisessa. Aluksi hieman kasteluveden saanti aiheutti ongelmia, sillä uuden pumpun letku joka tulee Sisälmyslahdesta ylärinteeseen kentälle, oli jäätynyt talven aikana ja kesti hieman ennen kuin vesi saatiin nousemaan kentälle asti.

Sen jälkeen kaikki toimikin hyvin koko kesän ajan ja kenttä pysyi hyvässä kunnossa syksyyn asti. Sää oli kesällä aika vaihteleva ja ajoittain sateet rajoittivat kentän käyttöä. Pelaajamäärät ja kausimaksut olivat edellisten vuosien tasolla, neljä uutta avainta luovutettiin eikä merkittäviä uusia hankintoja tai kunnostuksia (lukot, kastelu, kentän kunnostusvälineet) tarvinnut tänä vuonna tehdä. Kentän vuokrasopimus kaupungin kanssa jatkuu entisin ehdoin. Tulevina vuosina kentän huoltokoppi kaipaa kunnostusta (maalaus ja mahdollisesti uusi katto), tästä Raimo laittoi jo kaupungin liikuntatoimelle kyselyä ja sovittiin että asiaa käsitellään ja arvioidaan tarkemmin kevään 2020 talkoiden ja jaoston vuosikokouksen yhteydessä.

Kenttä laitettiin talviteloille lokakuun puolella ja kevättalkoot odottavat taas uuden kauden alussa.