Toimintakertomus

TOIMINTAKERTOMUS 2021                                                                                       16.1.2022     

 

SÄYNÄTSALON RIENTO RY, TOIMINTAKERTOMUS 2021

 

  1. Yleistä

Vuonna 2013 Riento (SäyRi) päätti keskittyä junioritoimintaan ja toisaalta aikuisten kuntourheiluun. Valittua linjaa on jatkettu ja syvennetty edelleen vuonna 2021. Tämän linjauksen mukaan toiminta on jatkunut monipuolisena ja jopa uusia toimintamuotoja on aloitettu. Uusien lajien mukaanottoa harkitaan koko ajan ja päätökset riippuvat siitä, kuinka aktiivisia vetäjiä löytyy.

Kuluneena vuonna pääseura pystyi tukemaan edelleen juniorijaostojen (koripallo, jalkapallo, lentopallo ja yleisurheilu) toimintaa. Tuen jakoperiaatteissa otettiin huomioon toiminnan laajuuden lisäksi myös toiminnan peruskustannustaso. Junioritoiminnan tukijoita saatiin seuratasolla kiitettävästi, erityisesti Pauli Korhonen on hankkinut aktiivisesti tukijoita. Huolimatta koronaepidemian negatiivisista vaikutuksista yritysten kannattavuuteen, Riennon junioritoiminnan tukijat ovat esimerkillisesti jatkaneet tukeaan.

Riento täyttää 100 vuotta vuonna 2022. Juhlavuoden valmistelu on ollut hyvässä vauhdissa. Lasten ja nuorten liikuntaa 100 vuoden aikana kuvaavaa juhlakirjaa valmisteleva toimikunta on kokoontunut Kimmo Suomen johdolla useita kertoja. Kirja valmistuu aikataulun mukaisesti ja se julkaistaan 100-vuotisjuhlassa 29.10.2022. Juhlavuoden tapahtumakalenterin runko lyötiin lukkoon vuoden 2021 lopulla. Kaikki lajit järjestävät omia juhlaturnauksiaan ja -tapahtumiaan. Riennon nettisivujen uusintaa valmisteltiin syksyllä 2021 ja modernit sivut julkaistiin 14.1.2022. Myös juhlanäyttelyn ja pääjuhlan sisällöt on jo suunniteltu pitkälle, tästä työstä on vastannut juhlatoimikunta. Vuoden lopulla käynnistettiin yhteistyökumppanien haku taloudellisten resurssien varmistamiseksi.

Riento on vastannut MM-rallin liikenteenohjauksesta jo vuosikausia. Vuonna 2021 rallit järjestettiin poikkeuksellisesti syksyllä, mikä aiheutti haasteita talkoolaisten kokoamisessa. Seuraväki venyi kuitenkin hienosti ja rallitalkoisiin osallistui 71 rientolaista.

Vuosikokouksessa 31.3.2021 valittiin johtokunta: Vesa Kupari (pj), Kirsi Vähäjylkkä (vpj), Eila Telin (siht.), Minna Rintalahti (taloudenhoitaja), Anne Kaltiala, Pauli Korhonen, Tiina Räsänen, Jouni Takkinen, Mikko Jokinen ja Salla Mättö.

  1. Koripallo

2021 kevääseen Säynätsalon Riento lähti liikkeelle seitsämän joukkueen voimin. Joukkueet olivat supermikro-, U14- ja U19-pojat sekä mikro-, mini- U14- ja U16-tytöt. Kevätkaudesta tuli pelien osalta erittäin hiljainen koronasta johtuen. Pelien väheneminen/loppuminen asetti suuria haasteita lasten mielenkiinnon säilyttämiseksi. Pienimmät ikäluokat ehtivät pelata muutaman pelin tammi-helmikuussa sekä he pelasivat harjoitusotteluita seuran sisällä. Joukkueet keksivätkin monia erilaisia harjoitteita ja tapahtumia koronasäädösten puitteissa mielenkiinnon ylläpitämiseksi.

SäyRi oli vuonna 2021 edelleen mukana JBA:n (Jyväskylä Basketball Academy) organisoimassa Lauri Markkasen koriskoulutoiminnassa järjestäen isojen ja pienten koriskoulut Säynätsalossa kerran viikossa. JBA keräsi jälleen yli 500 lasta Jyväskylässä, Muuramessa, Laukaassa ja Äänekoskella ilmaisen harrastuksen pariin. Koriskoulut saivat jatkua koronarajoitteista huolimatta mutta pelejä heillekään ei pystytty järjestämään. Syksyyn 2021 mentäessä Säyrin koriskoulussa oli ennätysmäärä lapsia mukana, noin 50.

Kauden päättäjäisiä ei keväällä 2021 pystytty järjestämään ja palkitsemiset hoidettiin jälleen henkilökohtaisesti. Kari Virtasen muistopalkinto annettiin minityttöjen Kamilla Lievoselle. Susi-All Stars leireille Lohjan Kisakallioon kutsuja saivat Säyrin pelaajia U14-tytöistä ja U14-pojista. Seura oli tukemassa pelaajia leirityksessä.

Kesällä 2021 liikuntapaikat aukesivat ja joukkueet pystyivät harjoittelemaan kesän normaalisti.

2021 aikana yhteistyö muiden alueen seurojen kanssa tiivistyi entisestään. Alueen seurat sopivat yhteisistä pelisäännöistä, koskien yhdistelmäjoukkueita sekä pelaajan vaihtaessa seuraa. Seurat tekivät yhdistelmäjoukkueita sarjoihin sekä turnauksiin.

Syksyn joukkueet olivat mikro-, mini- U14- ja U16-tytöt ja mikro-, U16-pojat sekä Möykyt aikuisten harrastejoukkueena. U19-pojat sulautuivat Möykkyihin.Osa joukkueista kävi kesällä Tampereen Delfin Basketissa.Säyrin kaikki joukkueet osallistuivat syyskuussa järjestettyyn Lauri Markkanen turnaukseen, ja seura oli omalta osaltaan auttamassa turnauksen järjestämisessä. Syyskaudella kaikki joukkueet pelasivat alueellisia sarjoja hyvällä menestyksellä joukkueiden ollessa kärkikahinoissa kaikissa sarjoissa. U14-tyttöjen yhdistelmäjoukkue Honsun kanssa lunasti paikkansa kevään 2022 sm-sarjaan.

Rallitalkoot olivat poikkeuksellisesti syksyllä ja talkoisiin osallistui jälleen kymmeniä vapaaehtoisia talkoolaisia.

Joukkuekuvaukset järjestettiin lokakuussa.

Syksyllä useampi valmentaja osallistui valmennuskoulutuksiin ja seura on tukemassa valmentajien kouluttautumista. Lisenssipelaajien määrä on nousussa edellisiin vuosiin verrattuna. Joukkueiden lisääntyessä haasteeksi muodostuu salien määrä. Lehtisaaren yläkoulun salin sulkeuduttua, joukkueiden harjoituksia on siirretty enemmän Keljonkankaalle.

Koripallojaoston puheenjohtajana kesällä aloitti Kosti Naukkarinen. Salla Mättö jatkoi Keskisen alueen hallituksessa.

  1. Jalkapallo

Säynätsalon Riento (SäyRi) uurasti jalkapallon parissa vuonna 2021 puhtaasti juniorijoukkueiden voimin. Yhteensä noin 100 tytön ja pojan joukolla osallistuttiin Suomen palloliiton itäisen alueen pienkenttä- ja kilpasarjoihin sekä futsalsarjoihin, kolmella poikajoukkueella ja kolmella tyttöjen joukkueella. Lisäksi koko perheen pallokoulu liikutti kymmeniä pieniä futaajia ja heidän vanhempiaan.

Poikajoukkueet osallistuivat kauden aikana lukuisiin turnauksiin ja pelitapahtumiin. P07 osallistui itäisen alueen kakkoseen, P11 peli-iltasarjaan ja Lattiapinnoite-turnaukseen sekä Comets-Cupiin. T/P 12-13 osallistui kortteliliigaan sekä comets-cupiin ja Kyläseppä Cupiin. Koronatilanteesta huolimatta joukkueet osallistuivat turnauksiin lähes yhtä paljon kuin aikaisempina vuosina. 

Joukkueiden harjoitukset, piirin kotipelien pelipäivät pidettiin kaikki Säynätsalon urheilukentän tekonurmella. Kentän käyttö vakituisilla harjoitusvuoroilla on edelleen merkittävä seikka juniorijalkapalloilun toiminnan järjestämisessä ja lajin vetovoimaa ajatellen.

Lehtisaaren yläkoulun salin poistuttua käytöstä salivuorojen järjestäminen joukkueille muodostui haasteelliseksi. Korvaavia tiloja saimme Keljonkankaalta.

Valmennuksesta vastasivat tuttujen toimijoiden lisäksi monet SäyRin vanhempien ikäluokkien piirin koulutukset käyneet juniorit, joille maksettiin pieni korvaus valmennus- ja pelitapahtumista.

Vuoden jalkapallojuniorina palkittiin Leevi Vihanto.

  1. Yleisurheilu

Säynätsalon Riento järjesti kesällä 2021 perinteisiä maanantaikisoja 7.6. – 9.8.2021.  Lajeina olivat 40m ja 60m juoksu sekä pituushyppy sekä kuulantyöntökurssi 12 – 16 vuotiaille. Tapahtumat järjestettiin koronaturvallisesti, huomioimalla rajoitukset ja ohjeistamalla osallistujat.

Tapahtumien toimihenkilöinä ahkeroivat Elli Hyvärinen, Inka Kupari, Annika Kupari, Silja Tarkka ja Elli Leppänen sekä kuulantyöntökurssin valmentajana oli Tomi Nissinen.

Säyrin avoimet yleisurheilukilpailut järjestettiin kauden päätteeksi 16.8.2021 ja kisoissa urheili n. 120 innokasta lasta.

Vuodenyleisurheilijana palkittiin Niilo Leppänen

  1. Lentopallo

Säynätsalon Riennon Lentopallon kausi on ollut toiminnan täyteinen COVID-19 pandemian sallimissa rajoissa. 

Junioritoimintaa ei enää olla saatu jatkettua COVID-19 katkaistua harrastusmahdollisuudet.

Vuonna 2021 aikuiset ovat pelanneet sekavuorolla kerran viikossa Lehtisaaren Kuntotalolla ja osallistujia ollut todella hyvin. Kaiken kaikkiaan osallistujia n.14-16 ja pelit saadaan käyntiin hyvin joka sunnuntai. 

Säyrin naislentopalloilijat harjoittelivat kahdesti viikossa Lehtisaaren kuntotalolla, kunnes joulukuun lopulla kaupunki sulki salit yli 18-vuotiailta COVID-19 vuoksi. Kaudelle 2021-2022 ei saatu joukkueita Lentopalloliiton järjestämään harrastesarjaan, koska COVID-19 pandemian vuoksi moni joukkue hajosi. Naisten kevään pelit kaudella 2020-2021 jäivät pelaamatta COVID-19 vuoksi.

Vuosi 2021 kuten edeltäjänsä on ollut erittäin rikkonainen COVID-19 vuoksi eikä harrastustoimintaa ole ollut helppo suunnitella.

Veteraanit pelailevat perjantaisin ja osallistujia n. 10-15.

  1. Kuntoliikunta

Kuntoliikunnan kevät alkoi koronan merkeissä, toimintaa ei ollut koko keväänä eikä kesänä.

Syksyllä pääsimme aloittamaan normaalisti, jolloin lavis oli tiistaina kuntotalolla, osallistujia n. 20 ja jooga Muuratsalon koululla sunnuntaisin, jolloin kävijöitä oli n. 20-30.

  1. Petankki

Riennon kuudes petankkikausi sujui koronaepidemian jatkumisesta huolimatta vilkkaana. Ulkopelikausi käynnistyi Muuratsalon toimintapuiston kentällä ennätyksellisen aikaisin jo 1. huhtikuuta, mutta päättyi sitten selvästi edelliskautta aiemmin, jo 18. marraskuuta. Petankkia pelattiin kahtena iltana viikossa, torstaisin ja sunnuntaisin 10-17 pelaajan voimin.

Yhteistyö Keljon Viestin kanssa jatkui hyvänä niin, että muutamia rientolaisia kävi keskiviikkoisin pelaamassa viestiläisten kanssa Valorinteen kentällä ja vastaavasti muutamia Viestin pelaajia vieraili Muuratsalon peli-illoissa. 

Koronapandemian vuoksi määrätyt rajoitukset näkyivät kauden aikana enemmän kilpailujen osanottajamäärissä, myös Riennon pelaajien osallistumisessa kilpailuihin. TUL.n veteraanien mestaruuskilpailuihin Kuopiossa 8.-9. kesäkuuta osallistui Riennon joukkue Mika Nurmi, Ilkka Pernu ja Jarkko Mänttäri. Riennon pelaajia oli mukana myös Savo-cupin osakilpailuissa 22. elokuuta, Jyväskylän mestaruuskilpailuissa 12.9. sekä TUL:n hallimestaruuskisoissa 11. joulukuuta Keljon Viestin joukkueessa.

Petankkijaosto järjesti Säynätsalopäivien yhteydessä 12. elokuuta lajin esittelytilaisuuden Muuratsalon kentällä sekä irkku-ja folk-musiikin konsertin seuran juniorityön hyväksi kahvila Table en Boisin terassilla.

Petankkijaoston 5. syyskuuta järjestämään Bois Cup-turnaukseen osallistui viime vuotta vähemmän pelaajia, vain kahdeksan kahden hengen joukkuetta. Turnauksen voitti jo kolmannen kerran pari Suvi ja Mika Nurmi. Palkinnot kilpailuun lahjoitti kahvila-ravintola Table en Bois/yrittäjä Jaana Hankonen. Kahvila toimi koko kauden ajan petankistien tukikohtana ja välinevarastona.

Neljä Riennon petankistia vieraili 22. heinäkuuta Kustavissa tutustumassa Suvi Nurmen veistosnäyttelyyn. Vierailun yhteydessä pelattiin ystävyysotteluita turkulaisten pelaajien kanssa.

Petankkijaoston jäsenet olivat joukolla mukana rallin liikenteenohjaustalkoissa 2. lokakuuta sekä Muuratsalon ulkoilualueiden opastaulujen pystytystalkoissa.

Kauden päättäjäiset pidettiin 28. marraskuuta Table en Bois -kahvilassa. Kauden uutterana tulokkaana palkittiin Kalevi Venäläinen.

Riennon petankkijaosto koki kesällä ison menetyksen, kun aktiivisimpiin pelaajiin kuulunut Voitto Kolehmainen menehtyi vaikeaan sairauteen. Kolehmainen oli mukana seuran toiminnassa lapsuusvuosista asti eri lajien parissa. Vuoden lopulla tuli vielä toinen suru-uutinen, kun aiemmilla kausilla mukana ollut Topi Hyvärinen oli menehtynyt pitkään sairastettuaan.

Riennon petankkijaosto on mukana neljän muun petankkia harrastavien jyväskyläläisseurojen edustajien kanssa kansalaisaloitteessa petankin talviharjoittelupaikan saamiseksi Jyväskylään. Aloite toimitettiin kaupungille lokakuun alussa.

Riennon petankkijaosto: Mika Nurmi, Suvi Nurmi ja Teuvo Laitinen.

  1. Tennis

Tennisjaostolla oli vilkas toimintavuosi 2021. Koronatilanne toi edelleen tenniksen pariin uusia pelaajia, ja uusia kentän avaimenhaltijoitakin tuli muutamia lisää. Kentän käyttöaste olikin suhteellisen hyvä. Ensimmäisen kerran jouduimme jäseniemme pyynnöstä rajoittamaan (toistaiseksi) uusien avaimien osto-oikeutta vain Säynätsalon alueella asuville, jotta peliaikoja löytyy riittävästi kaikille avaimenhaltijoilla. Tennistoimintaa häiritsi keskellä kesää kentän kasteluun liittyvän pumppaamon painepiikkien aiheuttamat putkirikot. Kentän kunto pysyi kuitenkin hyvänä läpi pelikauden.

Perinteisesti kevättalkoiden yhteydessä levitettiin uutta massaa ja kenttä pidettiin hyvässä kunnossa normaalin huollon myötä. Suuri kiitos kuuluu myös kentän käyttäjille hyvästä pelikentän hoidosta pelivuoron jälkeen. Talkoissa myös siistittiin kentän ympäristöä ja kaudelle 2021 suunniteltu varustekopin maalaus siirtyi vuodelle 2022. Kausimaksut kattoivat hyvin kentänpidosta syntyneet kustannukset ja Raimo Hiekkavirta koordinoi hienosti maksuista tiedottamisen, avainten tilaukset sekä tennisjaoston yleiset asiat.

Yhteistyö kaupungin liikuntatoimen kanssa on sujunut myös hyvin; pumppaamon putkiremonttien korjauksien järjestämisestä vastasi liikuntatoimi ja myös hapristunut tenniskentän verkko uusittiin.

Tältä pohjalta on hyvä suunnata SäyRin juhlavuoteen ja uuteen pelikauteen 2022, joka alkaa kevättalkoilla sitten lumien sulettua ja kentän kuivuttua.