Koko kesä petankkia

Säynätsalon Riento kutsui kesän alussa petankin harrastamisesta kiinnostuneita kuulien kanssa Muuratsalon toimintapuiston kentälle pelaamaan. Kutsu otettiin hyvin vastaan, sillä pitkälle syksyyn asti rautakuulat saivat torstai-iltaisin kyytiä sorakentän laidassa.

Petankkiharrastus oli Säynätsalossa isollaan pari vuosikymmentä sitten. Oli jopa lajin erikoisseura, joka järjesti jäsenilleen leirejä ulkomaillakin.

Aloitteen petankkitoiminnan uudelleenaloittamisesta teki Riennon rivijäsen Jarkko Mänttäri, joka jo muutaman vuoden on harrastanut lajia Keljon Viestin Veteraanien porukassa.  Mänttäri ripusti Petankkia pelaamaan -kutsun bussin päätepysäkin sekä S-marketin ilmoitustauluille ja viestitti asiasta myös Säynätsalon asukkaiden Facebook-sivulla.

Vaikka kesäsateet sattuivat useammankin kerran torstai-illalle, niin vain yhden ainoan kerran pelit jäivät kokonaan pelaamatta. Yleensä paikalla oli 7-9 pelaajaa, mutta kaikkiaan kesän aikana eri pelaajia oli yli kaksikymmentä.

Suurin osa pelaajista oli eläkeikäisiä, ja vanhimpana ja yhtenä uskollisimmista kävijöistä mukana oli reilusti yli kasikymppinen Matti Santala. Eläkkeensaajien boccia-porukoissa pelaava Matti pääsi heti sinuiksi myös rautakuulien kanssa.

petankkiRientoVakiopelaajia olivat eläkeikäisistä myös jo aiemmin Säynätsalon petankkiporukoissa mukana ollut Topi Hyvärinen, samoin entinen kirkkoherra Jaakko Jaatinen. Koripallomiehenä paremmin tunnettu Ilkka Pernu piti pitkän vaellusreissun takia taukoa, mutta ehti vielä syksyn viimeisiin peleihin.

Työikäisistä innokkaimpia ja taitavimpia pelaajia olivat yrittäjäpariskunta Suvi ja Mika Nurmi, jotka hommasivat heti Petankkiliiton kautta viralliset kilpailukuulatkin itselleen. Muut pelaajat jo rupesivat epäilemään, että taitaa pariskunta heitellä kuulia Säymet Oy:n hallin takapihallakin, kun ampumiset ja asetukset osuivat niin hyvin kohdilleen. Suvi taiteili Mikan avustuksella pelaajien käyttöön myös hienot alumiiniset aloitusringit. Mika lupautui Riennon petankkiyhdistyshenkilöksi, kun seura päätti ottaa lajin ohjelmaansa.

Syksyn viimeinen petankki-ilta päätettiin kentän valojen loisteessa vain parin plusasteen lämmössä. Ja semmoinen oli puhe, että ensi keväänä homma jatkuu heti kun kenttä lumien alta tulee näkyviin.

Tärkeä osa mukavia petankki-iltoja on ollut etu- ja jälkipelit ”Jaanan baarissa” ravintola Bois´issa. Siellä on säilössä myös pari laatikollista petankkikuulia, joita pelihaluiset voivat lainata käyttöönsä.